luni, 21 martie 2016

Aruncarea mănușii

     Charles Michael Schwab, unul dintre cei mai eficienți lideri ai secolului XX și președintele companiei Bethleem Steel din SUA, avea un manager de secție ai cărui muncitori nu-și respectau norma.
     "Cum se face", l-a întrebat Schwab, "că un manager atât de capabil ca tine nu poate face această secție să meargă așa cum ar trebui?"
     "Nu știu", a răspuns managerul. "I-am luat cu binișorul, i-am forțat, am pus presiune pe ei, i-am amenințat cu concedierea, însă nimic nu funcționează. Pur și simplu nu vor să muncească mai mult."
     Această conversație a avut loc la sfârșitul zilei, chiar înainte să înceapă schimbul de noapte. Schwab a rugat managerul să îi dea o bucată de cretă, apoi, întorcându-se către cel mai apropiat bărbat, a întrebat: "Câte șarje a făcut schimbul vostru astăzi?". "Șase", a răspuns bărbatul.
     Fără un alt cuvânt, Schwab a notat cu creta o cifra șase mare pe podea, apoi a plecat. Când a venit schimbul de noapte, eu au văzut marele "6" și au întrebat ce însemna.
     "Șeful cel mare a fost azi aici", au spus oamenii. "Ne-a întrebat câte șarje am făcut și i-am spus că șase. A scris numărul pe podea."
     În dimineața următoare, Schwab a venit iar prin secție. Schimbul de noapte ștersese "6"-le și îl înlocuise cu un "7".
     Când schimbul de dimineața a venit a doua zi la muncă, a văzut un "7" mare însemnat cu creta pe podea. Deci cei din schimbul de noapte au crezut că sunt mai buni decât cei din schimbul de zi? Ei bine, le vor da o lecție celor din schimbul de noapte. Echipa a muncit cu entuziam, iar când a încheiat ziua respectivă, a lăsat în urmă un "10" enorm. Lucrurile începeau să se miște mai repede.
     În scurtă vreme, această secție, care rămăsese mult în urmă cu producția, a înregistrat rezultate mai bune decât oricare alta.
      Principiul?
      Charles Schwab l-a exprimat în felul următor: "Modul de a rezolva problemele e să stimulăm competiția. Nu mă refer la competiție în sensul sordid, bazat pe bani, ci în sensul de a excela."

     Frederic Herzberg, unul dintre cei mai mari savanți în științele comportamentale, a fost de acord principiul lui Schwab. Herzberg a studiat în profunzime atitudinile fața de muncă a mii de persoane, variind de la muncitori de fabrică și până la directorii executivi. Care crezi că este factorul motivant, pe baza analizei sale? Banii? Condițiile bune de muncă? Beneficiile suplimentare? Nu, nimic din toate acestea. Factorul major care motiva oamenii a fost munca în sine. Dacă sarcina era stimulantă și interesantă, muncitorul era nerăbdător să o îndeplinească și era motivat să facă o treabă bună.
     Acesta e lucrul pe care fiecare persoană de succes îl iubește: jocul. Oamenii vor șansa exprimării de sine, șansa de a-și demonstra valoarea personală, de a excela, de a învinge. Acesta e principiul care stă la baza concursurilor de alergări și de înfulecare în viteză a plăcintelor: dorința de a te simți important.

     Dorința de a excela! Provocarea! Modalități infailibile de a motiva oamenii și de a dezvolta spiritul de echipă, apelând la nevoile lor de bază.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu