sâmbătă, 12 martie 2016

Echilibru prin dereglare

     Un bărbat se bucura de o după-masă calmă pe un lac liniștit în mica lui barcă de pescuit. În timp ce pescuia, ronțăia o ciocolată. Vremea era perfectă, telefonul mobil era închis și nu se putea gândi decât la cât de fericit se simțea.
     Chiar în acel moment, a observat un șarpe în apă cu o broască în gură. I-a părut rău pentru broască, așa ca a pescuit șarpele cu plasa, i-a scos broasca din gură și a aruncat-o înapoi unde era în siguranță. Apoi i-a părut rău de șarpe. A rupt o bucată din ciocolata lui, i-a dat-o și l-a pus din nou în apă, de unde acesta s-a îndepărtat înotând.
     "Gata", își spusese. "Broasca e fericită, șarpele e fericit și acum sunt și eu, din nou, fericit. E minunat!" Și-a aruncat din nou undița în apă și s-a relaxat.
     Câteva minute mai târziu a simțit o lovitură pe una din părțile laterale ale bărcii. S-a uitat și l-a văzut din nou pe șarpe. De data aceasta avea două broaște în gură.
     Morala: Ai grijă ce recompensezi, pentru că tot ceea ce ai recompensat, va fi repetat.

     Încercăm frecvent să compensăm pierderile, de orice fel, suferite de cei din jurul nostru, gândindu-ne că afectăm randamentul persoanei păgubite dacă lăsăm lucrurile într-un mod inechitabil. O modalitate eficientă pentru a menține motivația la un nivel ridicat și pentru a încuraja progresul este lăudarea eforturilor și recompensarea rezultatelor. Dar ce rezultate trebuie recompensate?
     Uneori, păstrând balanța în dezechilibru ne poate oferi o vedere mai bună asupra modului său de funcționare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu