marți, 29 martie 2016

Instrumentul potrivit

     Un tânăr mândru și disprețuitor s-a dus la Socrate și i-a spus cu un zâmbet superior: "O, mărite Socrate, am venit la tine pentru a dobândi înțelepciune."
     Socrate, dându-și seama cât de vanitos și de superficial era tânărul l-a dus în mare și l-a lăsat să intre până la brâu. Apoi i-a spus: "Zi-mi din nou ce-ți dorești."
     "Înțelepciune," a răspuns tânărul zâmbind.
     Socrate l-a prins pe tânăr de umăr și l-a împins sub apă, unde l-a ținut treizeci de secunde. "Acum ce vrei?"
     "Înțelepciune, mărite Socrate," a scuipat cuvintele tânărul.
     Filozoful l-a împins sub apă încă o dată. Când l-a scos la suprafață l-a întrebat iar: "Ce vrei acum?"
     "Înțelepciune, mări..." dar nu a apucat să continue pentru că Socrate l-a împins din nou sub apă unde l-a ținut și mai mult timp.
     "Ce vrei?" l-a întrebat bătrânul pentru a treia oară când l-a ridicat. Tânărul tușea și de abia respira.
     "Aer, am nevoie de aer," a strigat el.
     "Când vei dori înțelepciune atât de mult cât dorești aer în acest moment, ai să capeți înțelepciune," i-a spus bătrânul și s-a întors la mal.

     Autorii Robert J. Kriegel și Louis Patler citează un studiu făcut pe 1.500 de oameni, de-a lungul a 20 de ani, care arată că pasiunea are un impact deosebit asupra carierei unei persoane:
     "La începutul studiului oamenii au fost împărțiți în Grupul A (83% dintre participanți), compus din oameni ce porneau într-o carieră benefică din punct de vedere financiar, care urma să le permită să facă tot ceea ce ar fi dorit mai târziu, și Grupul B (restul de 17%) compus din oameni care își aleseseră o carieră din motivul contrar celor din Grupul A, adică voiau să facă tot ceea ce le plăcea și să se gândească la bani mai târziu. Datele au arătat lucruri uimitoare:

     - După 20 de ani, 101 dintre cele 1.500 de persoane deveniseră milionari.
     - Dintre cei 101 de milionari, 100 faceau parte din Grupul B, adică oamenii care aleseseră să facă exact ce le plăcea."

     Există o zicală care conține foarte mult adevăr: "Descoperă ceea ce ai face cu atâta bucurie încât ai lucra și pe gratis și dacă te perfecționezi în domeniul respectiv, mai târziu oamenii te vor plăti pentru a face acel lucru."

     Pasiunea este instrumentul pentru a reuși ceea ce ți-ai propus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu